3 geheimen van de Reiki Undo

3 geheimen van de Reiki Undo
In de Atlas Reiki beginnerscursus was er meteen de eerste cursusavond een fijne sfeer, en grote openheid.

Twee van de deelnemers repten van bewegingen die opkomen zonder dat ze het willen. Ik herkende het.

Als je daar ook  ‘last’ van hebt , van dat je zonder dat je bewuste wil er bij betrokken is, je (onverwachte) bewegingen of geluiden maakt, is het goed om te weten dat er niets mis met je is. En dat je het juist kunt gebruiken voor je spirituele ontwikkeling en groei.

En je kunt het deel uit kunt laten maken van je Reiki (zelf)behandelingen. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Er is niets raars aan, en het is goed om het niet te onderdrukken. En het is goed om het op gezette tijden bewust de ruimte te geven. Door bijvoorbeeld het doen van de Reiki Undo.

Geheim 1: waar komt de Reiki Undo vandaan?  Reiki Undo =  Reiki beweging

Het Japanse woord Undo betekent “beweging” en verwijst naar de beweging van het lichaam zonder wilskracht of intentie.

De Reiki Undo is nauw verwant aan de latihan (=spirituele oefening) die binnen de wereldwijde mystieke orde Subud gepraktiseerd wordt. Ik ben lid van de Subud en beoefen de latihan, en heb dus ervaring met het universele principe wat aan beide technieken ten grondslag ligt.

Al voor ik het ‘officieel’ ben gaan beoefenen in de vorm van latihan en Reiki Undo, waren bij mij de niet door mijn wil ingegeven bewegingen en geluiden al begonnen. Meer hierover in een Hoe ik fan geworden van de Reiki Undo

Sensei Kimiko Koyama, de 6de president van de originele Japanse Reiki vereniging (Gakkai), heeft de Reiki Undo in de Japanse Reiki vereniging geïntroduceerd.

Koyama was president van 1966 tot en met 1998. Maar liefst 32 jaar en daarmee de langstzittende en waarschijnlijk invloedrijkste Reiki president tot op heden .  Koyoma San leerde Reiki op haar 21ste en beoefende Reiki tot haar in dood in 1999, maar liefst 72 jaar!

Anekdote: toen de Japanse Reiki Master Doi als nieuweling bij de Gakkai kwam werd hem aangeraden om naast Shinan Kimiko Koyama plaats te nemen. Om zo zo veel mogelijk Reiki tot zich te kunnen nemen. Blijkbaar werd er van uit gegaan dat Sensei Koyama constant Reiki verspreidde.

Genoeg voor nu over deze zeer spiritueel ontwikkelde vrouw. Zoals gezegd introduceerde zij de Reiki Undo bij de Japanse Reiki beoefenaars.

Maar heel veel westerse Reiki beoefenaars, waaronder veel Reiki Masters, kennen de onvolprezen Reiki Undo echter niet.

Dat gemis wil ik de wereld uit helpen. Want de Reiki Undo is subtiel doch krachtig en stimuleert overtuigend je Reiki vermogens. Het geeft je een vrij gevoel en vergroot je authenticiteit.

Geheim 2)  hoe doe  je de Reiki Undo?

Stap voor stap lees je hier hoe je de Reiki Undo doet. Je kunt de Reiki Undo alleen doen, of met je Reiki uitwisselingsgroep.

• Zoek een plek waar je zonder problemen 20 tot 30 minuten ongestoord over de grond kunt rollen. Let erop dat er geen scherpe randen of meubelstukken in de weg staan waaraan je je zou kunnen bezeren.

 

• Begin staand, met Gassho (twee handen komen samen) en zeg in gedachten: ” kracht van Reiki,  beweeg mij !” Adem diep in en laat je bij het uitademen helemaal gaan.

• Adem diep in en laat zoveel mogelijk los bij het uitademen. Na een paar maal diep ademhalen begint je lichaam waarschijnlijk te bewegen.

Als de bewegingen op zich laten wachten, heb dan geduld en dwing niets af.

Ga gewoon door. Wees er zeker van dat niet je wil, maar iets anders jou beweegt. Beweeg anders niet, heb geduld.

• Misschien vind je het in het begin moeilijk om je helemaal te laten gaan en je lichaam toe te staan uit zichzelf te bewegen. Misschien hou je vast aan het idee dat je volwassen bent en je niet als een kind zou moeten gedragen.

Laat dat idee de komende 20 minuten los en geef jezelf alle vrijheid om je weer als een kind te gedragen.

 

• De schaduw: het kan moeilijk zijn de Reiki Undo te doen; je kan je heel onhandig voelen. Laat dat er dan zijn zonder dat je er iets mee doet.

De Reiki Undo kan je brengen wat er is: moeheid, intens verdriet, diep lachen, etc.

 

• Misschien voel je je niet op je gemak, maar niemand ziet je. Denk aan niets bijzonders. Neem gewoon eens vrij van je volwassen Ik.

Als er geluiden uit je mond komen, hou die dan niet tegen. Als er gedachten en gevoelens in je opkomen, accepteer ze dan en voel ze. Hou je niet in.

 

• Het is best mogelijk dat je gaat gapen, boeren en winden laat. (Dat klinkt toch grappig, nietwaar?) Misschien gaan je ogen tranen.

Hou je niet in — laat je lichaam zichzelf gewoon reinigen. Je lijf weet wat er gebeuren moet, en hoe dat gebeuren moet. Meestal hebben wij de slechte gewoonte onze eigen genezing te beperken. Bepaalde beperkingen mogen dan wel geschikt zijn voor de dagelijkse omgang met andere mensen, maar laat op dit moment alles gewoon gebeuren.

 

• Ga door tot de bewegingen helemaal ophouden en/of stop ermee na zo’n 20 minuten.

 

• Neem de tijd om na te voelen. En weer terug komen. Dit gaat het beste rustig, in stilte, zittend.

 

• Je sluit af met Gassho en je bedankt

Geheim 3: hoe maak je de  Reiki Undo veilig

Misvatting 1) In het recente boek “Dit is Reiki ” van Arjava Petter staat een misvatting over de Reiki Undo.

Namelijk dat  omdat je gewoonlijk je ogen sluit als je deze techniek toepast, er gevaar zou zijn dat je je stoot. Of dat mensen tegen elkaar aan komen.

Mijn ervaring met de latihan  en de Reiki Undo  – is dat er nooit iemand tegen iemand anders aanstoot . Ook niet in een kleine ruimte met tientallen beoefenaars samen.

De latihan wordt ook bij internationale congressen beoefent, door soms wel honderden mensen tegelijk.Ook dan gebeuren er geen ongelukken.

Hoe dat kan? Je komt als het ware samen in de ritueel Reiki veld en raakt uitstekend op jezelf,  en op elkaar afgestemd. Blijkbaar kent Reiki auteur Arjava Petter dat niet.

Ik ken het echter als een vanzelfsprekendheid, deze afstemming op elkaar en op de Reiki Undo of de latihan.

De Reiki Undo leren

Er zijn diverse mogelijkheden om te proeven aan de  Reiki Undo:

Neem deel aan een Atlas Reiki bijscholingsavond.

De Reiki Undo komt aan bod in de Weg van de Oervrouw

Ik ben benieuwd naar wat je kunt met dit blogartikel

Hieronder is ruimte om vragen te stellen en te delen. Je email adres wordt gevraagd, maar zal niet zichtbaar zijn. Ik vind het leuk je reactie te lezen !

[/vc_column][/vc_row]

Related Posts

2 COMMENTS

  1. Nicola Romme
    juni 07, 2014 22:40 Beantwoorden

    Dag Annemarie, graag gedeeld. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring,
    Hartegroet, Nicola

Leave a reply