Hoe ben ik fan geworden van de Reiki Undo?

Hoe ben ik fan geworden van de Reiki Undo?

De Reiki Undo is een krachtige oefening in overgave aan de Bron, en kan bij uitstek Reiki Masters en Reiki beoefenaars sterken in hun zelfontwikkeling, en in hun vermogen er voor anderen te zijn.

Belangrijk is wel dat de Reiki Undo goed uitgevoerd en juist begrepen wordt.

Tijdens de presentatie op 2 november 2013 op de landelijke contactdag van Reiki vereniging de Cirkel bleek dat van de 15 deelnemers –  allen reiki masters – er maar 1 iemand was die de Reiki Undo kende.

Er is in Europa weinig kennis, inzicht en ervaring  over deze onvolprezen Reiki techniek.

De Reiki Undo is één van de zogenaamde Japanse Reiki technieken. De Reiki Undo is geïntroduceerd in de besloten Japanse Reiki vereniging (Gakkai) door de 6de presidente, Kimiko Koyama Sensei.

Deze erudiete vrouw heeft op onnavolgbare wijze 32 jaar Japanse Reiki vereniging geleid en 72 jaar Reiki beoefent. Haar leerhandboek is als bijlage in het boek “Dit is Reiki” van Arjava Frank Petter opgenomen.

Letterlijk betekent Reiki Undo = Reiki beweging. Hoe nu, ben ik fan geworden van de Reiki Undo?

In de beginjaren van mijn reikibehandelpraktijk ontwikkelde mijn intuïtie zich meer en meer en leerde ik meer in Reiki te vertrouwen en er aan over te geven.

Jaren verstreken, honderden reiki behandelingen verder, en ik behandelde iemand en ‘moest ‘ zingen. De kriebel, de aandrang was zo groot, dat ik – best beschaamd – de rare klanken liet komen.

De cliënte aan wie ik Reiki gaf, was al een tijd in behandeling bij mij. En beschreef hoe bijzonder en goed en extra het voor haar was om de klanken te horen. Ze was ook verrast en verwonderd zoals ik, omdat het nieuw was. En voelde de magie ervan.

Eenzelfde gegeneerdheid had ik de eerste tientallen keren dat ik leek te dansen in de buurt van mijn cliënt op de behandelbank. Mijn lijf ging vaker en vaker tijdens een Reiki sessie bewegingen maken. Het liefst hele vreemde.

In die jaren kwam mij ten ore dat er een mystieke orde bestond, Subud. Ik wil altijd mijn horizon verbreden over spirituele zaken, nieuwe dingen leren, en ben kennis gaan maken met Subud leden in Amsterdam.

Wat me fascineerde is dat er leden van de Subud zijn met uiteenlopende overtuiginging als niet religieus, of moslim, of christen. We hebben het goed samen, en iedereen weet zich verrijkt door Subud lid te zijn, en ieders eigen spirituele of religieuze beleving verdiept zich

Na drie maanden (de standaard Subud wachttijd) kon ik toegelaten worden.

Nadat je bent geopend, ga je voor het eerst meedoen met de Latihan. Latihan is letterlijk : spirituele oefening.

Tot mijn verwondering was er grote overlap tussen de Latihan en wat er spontaan met mij gebeurde tijdens Reiki behandelingen: bewegingen zonder dat mijn wil ze ingegeven had, geluid, gezang uit mijn mond wat ik ook nog nooit gehoord had.

De Latihan gaf, en geeft me veel. In haar pure vorm kun je deze binnen de Subud beoefenen, op de wekelijkse bijeenkomsten, op de wereldwijde congressen met tientallen of honderden mensen tegelijkertijd, en ook alleen thuis.

De Reiki Undo lijkt heel erg veel op de Latihan. De essentie is  beweging zonder dat deze ingegeven is door je wil. En een hernieuwd contact met je levenskracht. En niet alleen lijfelijke beweging maar ook je stem, je energie, je geest. Je komt in een staat van overgave.

Aan overgave heb je wat aan in je dagelijkse leven. Niet vechten tegen wat er is, maar je overgeven aan wat het leven je bied.

Aan overgave heb je ook bijzonder veel als je een Reiki behandeling geeft, of een Reiki cursus leidt. Wat dient zich aan?

Vecht je ertegen, oordeel je erover, wil je het controleren door er een verklaring voor te geven, of geef je je over aan wat er speelt?

 

Reageer op dit artikel

Wat spreekt er aan in dit blogartikel, wat niet? Welke vraag heb je over de Reiki Undo? Heb jij ervaring met de Reiki Undo? Hoe was/is die? Ik vind het leuk je reactie te lezen en de lezers van dit blog ook !

Related Posts

8 COMMENTS

 1. Alice
  december 13, 2013 15:42 Beantwoorden

  Mooi je blog! En we worden erg nieuwsgierig naar de Reiki Undo natuurlijk!”

  • nicola
   december 13, 2013 21:32 Beantwoorden

   Ha Alice, leuk dat je de blog mooi vind. Kan me voorstellen dat je nieuwsgierig wordt. Het is echt een prachtige methode/techniek/oefening. Ze komt aan bod in de Atlas Reiki jaartrainingen, zie bv http://www.atlasreiki.nl/vervolgcursussen/masterusuireiki.html. Ook broed ik nog op nieuwe manieren om meer mensen er mee kennis te laten maken.

 2. Juleh
  december 13, 2013 21:36 Beantwoorden

  De Reiki Undo heb ik als zeer bijzonder en krachtig ervaren in de Reiki Practitioner opleiding 🙂

 3. nicola
  december 13, 2013 21:51 Beantwoorden

  Ha Juleh, ja bijzonder en krachtig is de Reiki Undo ! Iedere keer weer.

 4. Tineke
  december 22, 2013 12:31 Beantwoorden

  Mooie duidelijke blog.
  En contact met levensenergie opent veel wegen.

 5. nicola
  december 22, 2013 16:32 Beantwoorden

  Ha Tineke, fijn dat je de blog mooi en duidelijk vind. Wil je delen over jouw ervaring met Reiki Undo? Of bedoel je dat door de Reiki Undo vele wegen zijn geopend voor je?

 6. januari 06, 2014 00:03 Beantwoorden

  Fijn dat je er aandacht aan besteed.

Leave a reply