Reiki, de kunst van het handopleggen

Reiki, de kunst van het handopleggen

” Zelden heb ik me zo ontspannen gevoeld als nu”

‘Wil je een rustig tingelmuziekje op de achtergrond of absolute stilte?’ vraagt Edna Kalb, die me samen met haar partner Fred Meijer een Reikibehandeling gaat geven. Haar vraag maakt duidelijk dat vage kreten als ‘je bent wat gespannen, klopt dat?’ of ‘je zonnevlecht is uit balans’ hier achterwege zullen blijven. En dat is mooi. Ik kies voor het tingelmuziekje en installeer me op de behandeltafel. Edna en Fred zijn ook privé partners van elkaar en onderstrepen hun ultieme symbiose door zich in hun e-mailadres ‘Fredna’ te noemen. Ze sporen me aan het vooral te zeggen als iets onprettig voelt (‘we zijn niet helderziend’) en verzekeren me dat er geen erogene zones zullen worden aangeraakt. Daar had ik me nog geen zorgen over gemaakt, maar zodra ik vier handen op mijn lichaam voel realiseer ik me hoe intiem een Reikibehandeling is.


Na me een tijdje te hebben afgevraagd waarom hun handen juist op mijn voorhoofd, schouders of middenrif rusten, besluit ik me maar gewoon te ontspannen en de behandeling te ondergaan. Elke keer als de handen op een nieuwe plek worden gelegd, wordt het er warm en gaat het tintelen. Bij mijn linkeroor voel ik steken, mijn buik gaat knorren en verbeeld ik het me of verspreidt een warme gloed zich langzaam door mijn lijf?

Staat van stilte en rust

Reiki is Japans voor ‘universele levensenergie’ en met handoplegging zou, volgens de folder van Edna en Fred, ‘kosmische energie’ worden doorgegeven die het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevordert. Reiki zou je bovendien ‘in contact brengen met je essentie, je natuurlijke staat van stilte en rust’. Stil en rustig ben ik zeker. Zelden heb ik me zo ontspannen gevoeld als nu. En ik voel me – vergeef me het softe woord – gekoesterd. Zou dit werkelijk komen door de kosmische levensenergie, of gewoon door de liefdevolle aanraking en de onverdeelde aandacht van twee vriendelijke mensen? Hoe dan ook, ik voel me als een gsm die aan de oplader ligt.


Na een half uurtje vraagt Edna me of ik me om wil draaien, het hele ritueel herhaalt zich en ik word steeds slaperiger. Het flitst nog door me heen dat dit niet professioneel is, maar ik dommel onherroepelijk in slaap. Die ‘staat van stilte en rust’ is vast niet zo letterlijk bedoeld. Ik kom weer bij mijn positieven door licht maar dwingend masserende handen en wordt overeind geholpen. Als ik in mijn ogen wrijf, vraagt Fred glimlachend of ik geslapen heb. ‘Nee, hoor,’ lieg ik.

Voertuigen voor de energie

Deze Reikimasters doen niet aan het stellen van diagnoses, want ze vinden zichzelf geen dokters of therapeuten. Ze zijn niets meer dan voertuigen voor de energie, zeggen ze. Fred wil wel kwijt dat zijn handen een paar keer naar mijn nek werden getrokken, ‘alsof die wel wat aandacht kon gebruiken’. Dat kan kloppen, want mijn nek is de laatste weken nogal pijnlijk. Na een glas rooibosthee en een chocoladekoekje (kijk, je laat je verwennen of niet), sta ik weer op straat. Ik betrap mezelf op lichte teleurstelling omdat ik niets te weten ben gekomen over mijn eventuele kwaaltjes of mentale issues en omdat ik de mysterieuze werking van Reiki nog steeds niet begrijp. Maar wat zeur ik eigenlijk? Ik voel me opgeladen, fris en opgewekt, alsof ik de hele wereld aan kan. In de metro terug voel ik nog steeds twee troostende handen op mijn schouders. Ik heb geen idee wat me net is overkomen, maar waarschijnlijk moet je iets ontastbaars als Reiki ook niet proberen te begrijpen. Of, in de triomfantelijke woorden van Edna en Fred: ‘Reiki valt misschien niet te verklaren, maar wel te ervaren!’

Wat is Reiki?

Bij Reiki wordt ‘kosmische energie’ of ‘levensenergie’ doorgegeven via handoplegging. Daaraan wordt een helende kracht toegekend die het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevordert en balans brengt op fysiek, mentaal, emotioneel, en spiritueel niveau. Reiki is door iedereen te leren, je hebt er geen speciale gaven voor nodig en je kunt het ook op jezelf toepassen.

Bron: Susan Smit, Happinez nr. 2, december 2003

Leuk als je reageert

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Heb jij ook een ervaring met Reiki die je graag wilt delen, of wil je iets opmerken?  Dat vind ik leuk om te lezen en andere lezers van dit blog ook, dat weet ik zeker. Er is ruimte ervoor hieronder.

Hartegroet, Nicola

Related Posts

Leave a reply