Is Reiki wetenschappelijk bewezen?

Is Reiki wetenschappelijk bewezen?

Reiki behandelingen in een ziekenhuis
In deze video zien we Reiki behandelingen in een revalidatie kliniek in Berlijn. Al jaren worden in deze kliniek naar grote tevredenheid van patiënten en artsen Reiki behandelingen gegeven.


Naar wat ik om me heen hoor roept deze video allerlei vragen op. Vragen over of het wetenschappelijk bewijzen van Reiki mogelijk is ?  In een vorig (beroeps)leven was ik wetenschapster. Ik hoop met dit blogartikel wat helderheid te geven over Reiki en wetenschap.

Onderzoek

De huidige stand van onderzoek is:
Hoe Reiki werkt kan (nog) niet aangetoond worden. Dat Reiki behandelingen effectief zijn – dat ‘ze werken’- wel !
Dat zeggen de medici ook letterlijk in dit filmpje over de revalidatiekliniek in Berlijn.


Wat wordt hiermee bedoeld en kan het wetenschappelijk aangetoond worden dat Reiki behandelingen effectief zijn?
Effectiviteit aantonen met een wetenschappelijke onderzoek kun je als:
– er genoeg proefpersonen meedoen
– de resultaten zouden bij herhaling van het onderzoek hetzelfde resultaat moeten opleveren
– een placebo zou niet hetzelfde resultaat mogen opleveren.
Als er aan deze onderdelen voldaan is, dan kan een onderzoek valide, geldig zijn.


Hoe zou dan een onderzoek naar de effectiviteit van Reiki behandelingen eruit kunnen zien?

Een voorbeeld: je laat 3000 patiënten die pijnklachten hebben, aangeven op een schaal van 1 tot 10 welke cijfer ze aan de pijn geven op dat moment (waarbij 1 staat voor weinig pijn en 10 voor heel veel pijn). Dan geef je 1000 van deze mensen een Reiki behandeling, 1000 mensen geef je een behandeling door een niet-reiki-beoefenaar ( dus de patiënten denken dat ze een Reiki behandeling krijgen maar deze ‘behandeling’ wordt uitgevoerd door een niet-Reiki behandelaar). En 1000 mensen met pijn, krijgen alleen maar reguliere zorg.


Na de Reiki behandeling (of de alsof Reiki behandeling of het krijgen van niets), geven de mensen met pijnklachten weer een cijfer aan hoe het met hun pijnbeleving is. Dan blijkt dat de mensen die een Reiki behandeling hebben gehad significant verbetering ervaren ! Ze vullen massaal een lager getal in na de Reiki behandeling.

Het werkt! Het resultaat van het onderzoek is significant = aantoonbaar. Want de cijfers worden ook vergeleken met de mensen die Reiki leken te krijgen, en met de mensen die niets kregen. (en zou bij herhaling hetzelfde resultaat opleveren)


We kunnen niet aantonen hoe Reiki werkt , maar wel dat het werkt.

Medical Journal

In bovenstaand voorbeeld zijn er mooie resultaten. Als wetenschappelijk onderzoeker ben je er dan nog niet.

Een onderzoek wordt erkend door andere wetenschappers, en wordt pas wetenschappelijk, als de onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn in een peer reviewed medical journal.


Een peer reviewed medical journal is een medisch tijdschrift waarin artikelen staan die door peers = onafhankelijke collega’s uit het veld, nauwgezet zijn bekeken en goedgekeurd. Het is heel lastig je wetenschappelijk onderzoek in een dergelijk tijdschrift gepubliceerd te krijgen.


Flat line alert on a heart monitor


Lees ook: http://reikiinmedicine.org/medical-papers


Een wetenschappelijke gepubliceerde onderzoek over wat voor goeds Reiki behandelingen teweeg kunnen brengen na een hartaanval: http://reikiinmedicine.org/clinical-practice/reiki-heart-attack-reik/

Meer over het onderwerp, Reiki en wetenschappelijk onderzoek:

Er is wel wat, maar nog niet veel, wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Reiki behandelingen gedaan. Onderzoek is kostbaar. En medicijnen fabrikanten financieren niet mee…


Befaamd Reiki master, gezondheidscoach en auteur Pamela Miles – voor wie ik in oktober 2014 een lezing organiseerde in Nederland – heeft in diverse wetenschappelijke onderzoeken met Reiki meegewerkt. Ook is ze zeer ervaren in het werken in reguliere setting, zoals ziekenhuizen. De hieronder genoemde artikelen zijn van haar hand.

http://reikiinmedicine.org/communicating-reiki/reiki-science-avoid/

http://reikiinmedicine.org/communicating-reiki/evaluating-reiki-research/
http://www.centerforreikiresearch.org/

Leuk als je reageert

Wat komt er in je op als je leest over Reiki in een ziekenhuis? Of over het wetenschappelijk bewijzen van de werkzaamheid van Reiki? Ik zou het heel leuk vinden als je je gedachten hier deelt.


Hartegroet, Nicola


Related Posts

2 COMMENTS

 1. José Dohmen
  februari 24, 2022 12:56 Beantwoorden

  Reikibehandelingen zoude vergoed moeten worden door zorgverzekeringen

  • februari 24, 2022 15:58 Beantwoorden

   Beste José ,

   Dank voor jouw reactie. Ik deel jouw mening, Reiki behandelingen zouden vergoed moeten worden.

   Hartegroet, Nicola Romme

Leave a reply