Rode Tent met donkere maan in het teken van Samhain

Rode Tent met donkere maan in het teken van Samhain
De herfst heeft nu echt doorgezet. De Rode Tent van aanstaande vrijdag valt rond Samhain, Halloween, Niiname Sai en Allerheiligen en Allerzielen.
In deze blog wat achtergrond info over deze herfstfeesten wereldwijd. Scroll daarvoor naar beneden. Eerst de practische informatie:

img_3072
Wat : Rode Tent, met Reiki
Wanneer:  vrijdag 28 oktober (een paar dagen voor Nieuwe Maan)
Hoe laat: hapjes en thee vanaf 19 uur , aanvang 19.30. Tot rond 21.45 uur
Waar: Commelinstraat 47 sous, Amsterdam Oost, op loopafstand van Station Muiderpoort, klik hier voor route
Meenemen: kussentje om op te zitten als je wilt, (liefst rode) omslagdoek, sloffen/extra sokken, iets lekkers (gezonds) om te delen. En neem als je wilt wat mee voor op het altaar dat je dierbaar is ( je neemt het opgeladen weer mee naar huis) en wellicht past in deze tijd van het jaar.
Informatie of opgeven doe je via contact, of via contact@atlasreiki.nl of 020 6860910.

Waarom seizoensvieringen, ceremonies, rituelen?

 

In alle culturen en religies worden van oudsher rituelen ofwel ceremonies gehouden bij seizoensovergangen. Een ceremonie maakt ons bewust van de harmonische relatie met de natuur. De natuur volgt het ritme van de seizoenen.
Het ritme van het leven is de opeenvolging van niets/conceptie – geboorte – groeien & bloeien – en afsterven. Leven en dood zijn vitale componenten in een proces dat zich voortdurend vernieuwt. Ze wisselen elkaar af als dag en nacht, licht en donker, eb en vloed, inspiratie en expressie, inademen en uitademen.
Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken. De overgang naar een nieuw seizoen gaat gepaard met de overschakeling naar een ander energie-niveau. Een viering of ritueel begeleidt deze overgang door de overtollige ballast van het oude seizoen op te ruimen, zodat we schoon het nieuwe seizoen in kunnen gaan.

De Niiname Sai in Japan

 

De shinto herfst ceremonie in Japan heet Niiname Sai. Het is het seizoen van de oogst, van het proeven van de (nieuwe oogst aan) rijst. In oorspronkelijke argrarische gemenschappen uitten boerengezinnen hun dankbaarheid voor de oogst.
De eerste rijst wordt natuurlijk aan de kami geofferd, de vitale kracht in de natuur. In moderne tijden biedt deze herfstceremonie een moment van reflectie over de vruchten, de resutaten van ons eigen leven. In Amsterdam kun je in de enige shinto tempel in Europa deelnemen aan de Japanse  Niiname Sai ceremonie.

 

gekleurde bladeren in de herfst

 Het heksen- en keltisch feest Samhain

Samhain wordt gevierd na de laatste oogst van het seizoen als we ons voorbereiden op de komende winter, zo rond 31 oktober. Op Samhain eren we de doden, respecteren de geestelijke wereld en maken vrede met ons verleden. Oude gewoontes (of iets dat ons niet langer kan dienen) worden verwijderd, zodat we verder kunnen gaan. Het is een viering van het begin van de donkere helft van het jaar.

Bij Samhain zijn de sluiers tussen de materiële wereld en de geestelijke op zijn dunst is. Het is nu makkelijker voor de  levenden om te  communiceren met de doden.

Het is de perfecte tijd om je voormoeders en voorvaderen te eren. En om te rouwen over zij die we aarde missen. Voor hen plaatsen we traditiegetrouw een bordje met lekkers .

Gebruiken rondom Samhain is het aansteken van kaarsen in rapen, knollen, kalebassen of pompoenen en ze  op de drempel van het huis te bewaren. Dit ook ter voorkoming dat de overledenen het huis weer zouden innemen.

Gezinnen delen voedsel met de voorouders. Heuvels in het landschap werden verlicht met brandende toortsen, zodat hun geliefden de weg naar huis konden vinden. De voorouders werden geëerd. Samhain de tijd van de dood. Niet iets om te vrezen, want zonder  dood geen leven. Dood is een begin. Zo ook voor heksen. Het begin van een nieuw jaar. Rituelen gedaan bij Samhain zijn gericht op bescherming, de overgang naar een andere levensfase. Ook worden er rond Samhain in covens veel initiaties gedaan en krijgen heksen hun heksennaam. Tevens is dit de beste tijd van het jaar om in de toekomst te kijken.

 

 

Hetzelfde herfstfeest met een christelijk tintje

Allerheiligen en Allerzielen zijn aan het begin van de maand november. Omdat dan ook de natuur afsterft. En de chrsitene voorborduurden op feesten ( Samhain) die al gevierd werden. In vele streken ziet men de hele maand november als een tijd waarin de dood centraal staat.
Allerzielen -het feest van alle zielen – is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt op 2 november gevierd op de dag na Allerheiligen. Allerzielen wordt het uitbundigst gevierd en wel het meest in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en Latijns-Amerika.

 kaarsjes samhain

Naast het bijwonen van missen, deelname aan processies, bidden en het branden van kaarsen, kerkhofbezoek behoren versiering van graven met (witte) bloemen en kaarsen tot de plechtigheden.
Het eten van zielebroodjes door de nabestaanden en het uitdelen daarvan aan armen is lange tijd een onderdeel van het Allerzielenfeest geweest. De gebruiken rond Allerzielen hebben ook aanleiding gegeven tot verteltradities. Verhalen over de tijdelijke terugkeer van doden, lichtjes die daarbij de weg moesten wijzen, klokluiden en gekruiste bosjes stro op graven als afweer tegen het kwade, zijn daar voorbeelden van.
Iedereen in België zet grote potten chrysanten op de graven van familieleden en tovert daarmee grijze kerkhoven in een kleurige bloemenzee. In Midden en Zuid-Amerika wordt Allerzielen uitbundig gevierd. Hele families verblijven op het kerkhof met tassen vol eten en drinken. Ze versieren de graven met bloemen en slingers. Muzikanten maken muziek, priesters houden preken. Het feest sluit aan bij alle oude tradities: goed zorgen voor de geesten van de doden. Zo laat je zien dat die er nog gewoon bij horen. Misschien feesten ze zelfs wel mee.

Halloween

Allerheiligenavond wordt in het Engels Halloween of All Hallows eve(ning) genoemd. Halloween wordt uitgebreid gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De laatste jaren wordt het ook in andere landen steeds populairder. Het is hetzelfde hefstfeest met nadruk op dood, donkerte en laatste oogst.
Met Halloween verkleden kinderen zich en bellen ze in het donker aan bij huizen in de buurt. Ze roepen dan trick or treat en krijgen vaak snoep van de bewoners. Daarnaast worden er tijdens Halloween ook veel Halloweenfeesten georganiseerd. Om de geesten weg te jagen droeg men masker en legden men voedsel voor de deuren.

mandela-1280x1161

De Rode Tent bij Atlas Reiki is rondom Nieuwe Maan

Met Nieuwe Maan, ofwel Donkere Maan, is de maan helemaal niet te zien. Kenmerkend van deze maanfase is het moment van stilte, alles wat losgelaten is wordt nu verwerkt (en dit kan behoorlijke verwarring veroorzaken …)

Benieuwd naar Rode Tent avonden?

Agenda

Related Posts

Leave a reply