Amaterasu, Japanese oppergodin

Amaterasu, Japanese oppergodin

Amaterasu, Japanese oppergodin

In Japan bestaan er vele religies, vele overtuigingen, naast elkaar. De belangrijkste zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is een natuurreligie. Shinto was de staatsgodsdienst toen Mikao Usui, de grondlegger van Reiki, leefde.

Amaterasu is de eerbiedwaardigste Shinto godheid. Deze zonnegodin staat aan het hoofd van een hele reek. Haar volledige naam is Amaterasu-o-mi-kami. Dit betekent glorieuze godin die in de hemelen schijnt. Amaterasu is ook de heerseres van de Hoge Hemelse Vlakten.

In de oudheid zetelden priesteressen en hogepriesteressen in het heiligdom van Amaterasura. Deze houten tempel in de plaats Ise, op het eiland Honshu, wordt ook nu nog elke twintig jaar tot op de grond toe afgebroken, en weer opgebouwd.

In deze tempel wordt Amaterasu voorgesteld met een spiegel. Een spiegel kun je zien als een uitnodiging om het goddinnelijke in jezelf te zien, en te laten stralen.amaterasu

In Japan zijn er feesten ter ere van Amaterasu op 21 december, winterwende, de dag van de langste nacht en de kortste dag.

We vieren dan de wedergeboorte van het licht, van de zon, dat vanaf deze dag de dagen weer zullen gaan lengen.

Leuk als je reageert

Hieronder is er ruimte om te reageren op dit artikel. Leuk als je reageert. Dat vinden de lezers van dit blog, en ik ook.

Leave a reply