Trauma, Reiki, Intuïtie en Wetenschap

Trauma, Reiki, Intuïtie en Wetenschap

 

Vrijdag 12 november leidde ik een prachtige verdiepende dag rondom Reiki en Trauma .

Mijn insteek was het bevestigen van de intuïtie en het heldere weten van de Reiki beoefenaars die waren gekomen om meer te leren over Trauma. Om zo hun cliënten, geliefden en zichzelf beter bij te kunnen staan.

Al 21 jaar werk ik intuïtief

Mijn intuïtie inzetten: wanneer door te vragen, wat nu te zeggen, hoe te handelen, wat ik uit ‘de ether pluk’ is een groot deel van mijn werk in het bijstaan van mensen.


Waarbij ik steeds meeneem de nuchterheid die je eigen is als je geboren bent op een boerderij . En ik neem ook mee de jarenlange schaving van mijn rationele en intellectuele capaciteiten door een universitaire studie en werken als wetenschappelijk onderzoeker.


Leidend in het werken met mensen, in het bewerkstelligen van healing zijn gronding, het er in het moment helemaal kunnen zijn, intuïtie en empathisch vermogen, mijn hart wat open staat. In deze bedding gaat mijn ziel die een dans gaat maken met de ziel van de cliënt.

In al die jaren dat ik Reiki sessies geef heb ik met veel mensen met trauma gewerkt. En ik heb mijn eigen trauma’s (verder) verwerkt.Reiki behandelingen hebben enorme voordelen boven andere therapieën als je trauma wil verwerken. Zoals:

 

* Reiki is een uiterst zachte, niet cognitieve, niet verbale therapie.

* Het herbeleven van trauma is volledig niet nodig om de traumasporen in je lijf en geheugen los te gaan laten.

* De Reiki behandeling maakt dat oude opgeslagen emoties gereinigd, eenvoudig vrijgemaakt worden.

* Reiki behandelingen is het oplossen in het hier en nu. Niet graven, of ervan weg gaan.

* Het (nog) niet kunnen benoemen van het trauma is geen obstakel voor het behandelen. Veelal komen cliënten voor iets anders. Ze hebben klachten, en dan komt er zachtjes iets naar boven drijven. De onderste laag, geen fijne dingen. Deze hoeft dus niet bij voorbaat benoemd te worden.

Dit zijn vele ongelooflijk fijne voordelen. Maar iets anders springt er nog meer uit.

Het grootste verschil tussen Reiki sessies en andersoortige behandelwijzen

De kern van vele therapieën om af te komen van trauma is: zwaar, confronterend en hard werken.

Terwijl Reiki cliënten noemen “ Alsof het wegsmelt. De zachtheid die ik ervaar, de weldaad, het is heerlijk“

Een grotere tegenstelling is haast niet voor te stellen.

reiki behandeling

Waarom ben ik me gaan verdiepen in wetenschappelijke achtergronden rondom trauma verwerking ?

Ik werk dus intuïtief maar stel me steeds op de hoogte van de nieuwste inzichten. En ook als onderdeel van het opzetten van mijn 8 weeks programma om mensen voorbij te laten gaan aan angststoornissen en paniekaanvallen, ben ik meer gaan lezen over de laatste stand van de wetenschap wat betreft het verwerken van trauma.

Bekend of onbekend trauma zorgt voor een overbelasting van het autonome zenuwstelsel. En een autonoom zenuwstelsel uit balans ligt veelal ten grondslag aan een fobie.


Wie zijn mijn favoriete auteurs wat betreft het onderwerp trauma?
Met grote belangstelling en veel herkenning heb ik boeken van Levine, Maté en Porges gelezen en hun filmpjes (op YouTube) bekeken. Alle 3 gaan uit van de belangrijkheid van het lichamelijke ( versus het denken, je geest) bij het verwerken van trauma.
Ze bevestigen veel van waarom mijn intuïtieve insteek zoveel hout snijdt. Ze bekrachtigen wat Reiki betekent voor de verwerking van trauma (zonder dat zij perse expliciet Reiki noemen).

Wat meer over mijn lievelingsauteurs over dit onderwerp:

Dr. Stephen W. Porges
Kernpunten van de polyvagaaltheorie van theoreticus Porges zijn het aantonen van hoe een lijf/mens automatisch reageert op bedreigingen en op het je veilig voelen. Een gevoel van veiligheid en hechting is cruciaal bij genezingsprocessen.

Dokter Gabor Maté
(Onbehandeld) trauma staat vaak aan het begin van allerlei aandoeningen, ziektes en verslavingen. Dat leerde Gabor door eigen ervaringen, zijn werk in zijn huisartsenpraktijk en in de palliatieve- en verslavingszorg. Van hem komt de uitspraak dat ‘de indrukwekkende gebeurtenis’  niet het trauma is , maar wat er in je lijf gebeurd met als aanleiding de gebeurtenis of reeks voorvallen.

Peter A. Levine, Phd
Met name de onwillekeurige beweging die cliënten vertonen is een heel makend mechanisme, wat met de juiste bedding de ruimte moet krijgen.
De Somatic Experience van Levine gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden door het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

 

Als je een lijstje van boektitels wilt van deze auteurs, email me dan via info@atlasreiki.nl, dan stuur ik ze op

Dit blogartikel mag gedeeld worden ( met url of bronvermelding)

Ik hoop dat je wat kunt met dit artikel en lees graag je reactie hieronder (scroll even naar beneden, daar is ruimte ervoor)

Related Posts

Leave a reply