winterretraite. Verstilling, verwondering, verdieping

 

December is voor veel vrouwen een zeer drukke gestreste volle maand. Niet alleen het werk, hoe vervullend ook, maar toch ook eisend, de school van de kinderen en de kinderen zelf, je partner, en de feestdagen eisen je aandacht.  En dreigen je op te slokken. Hoe kom je hier van bij?

Vakanties ondersteunen niet ons bioritme
We hebben hier in het westen  de zomer vakantie. Dit is gegroeid vanuit landbouwculturen, waar de kinderen in de zomer niet naar school hoefden en mee konden helpen met de oogst. Maar voor het gestel en het bioritme van vrouwen zou een lange kerstvakantie veel meer voor de hand liggen.  Rust en niets hoeven rond de jaarswisseling voedt ons en houdt ons op een aangename manier op de been.

Juist in de winter een retraite ?
Naar binnen gaan is de natuurlijke beweging die de natuur maakt in de winter. De bomen en planten hebben zich naar binnen getrokken, de sappen stromen niet. Vele dieren houden een winterslaap. De natuur heeft zich teruggetrokken om levenskracht op te doen voor het komende nieuwe voorjaar en zomer. Dat hebben wij ook nodig. Er is veel minder uren zonlicht, er zijn veel meer uren donkerte. De langste nachten van het jaar nodigen ons uit diep naar binnen te gaan.

In deze tijd van haast, haast, haast, van overprikkeling, stimulans van smartphones, sociale media, dag en nacht overal elektrische verlichting, is er niet makkelijk ruimte voor jezelf en wie je bent en waar je op zou willen focussen. In december is er ook nog de extra druk van feestdagen en sociale verplichtingen. Daardoor komt het er vaak niet van je binnenwereld die aandacht te geven waar je ziel zo naar snakt.

Ik ben dan ook blij dat ik aan ga bieden wat ik al een paar jaar wilde (maar door drukte in de decembermaand steeds niet aan toe kwam : ) :  een winterretraite.

de terugkeer van het licht retraite

De 3 winterretraite dagen zijn handig over de vakantieperiode verdeeld, rondom de 12 Heilige Nachten:

In de Griekse mythologie wordt gesproken van de 12 heilige nachten vanaf 25 december, een tijd om je te verbinden met de binnenwereld, bezinning, stil te staan bij jezelf, de natuur die in deze periode haar adem inhoudt. De twaalf dagen tussen Kerst en Driekoningen heetten in vroegere eeuwen ook wel ‘lotdagen’. Om de toekomst te kennen ging je tijdens deze dagen zwijgend naar een kruispunt van wegen. Daar luisterde je en lette je op voortekens die het weer en  ook andere gebeurtenissen aanduidden. Het woord ‘lot’ duidt hier niet op noodlot, maar wordt gebruikt in de oude betekenis van ‘luister’. Elke nacht kon  een voorspelling voor een van de komende twaalf maanden brengen. Dromen tijdens de Twaalf heilige nachten zouden een  voorspellende karakter hebben. Oeroude overleveringen verhalen van geesten van de gestorvenen die in de nachten de levende mensen bezoeken. De twaalf heilige nachten: een tijd van verwondering en van geestelijke groei.

In de Rauh Nachten  zijn de sluiers met de geestelijke wereld dunner zijn, waardoor we innerlijk makkelijker de boodschappen vanuit spirituele dimensies kunnen horen, bijvoorbeeld door middel van dromen. Het is dan ook een goede periode voor meditatie, reflectie, oude processen afronden en om nieuwe voornemens voor het komende jaar te maken. Daarna worden de dagen langer en de nachten korter.

 

Keer naar binnen en geef jouw binnenwereld de ruimte waar ze zo naar verlangt.

 

Wat kun je verwachten?

Meditatie, healing, rituelen

Er zijn deelmomenten en daarbij kijken we ook wat het moment ons brengt. Want in stilte en rust kunnen uiteindelijk creativiteit, ontspanning en nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Verstilling, viering, godin, inkeer

Gaan van  je van hoofd naar in je lijf in contact met je hart &  baarmoeder

Me – time. Jij bent belangrijk

Inkeer zoals de natuur ons voordoet en in contact met de bomen en vogels in de boomgaard

Een gegroeide gevoede ziel

Heldere intenties voor het nieuwe jaar

Loslaten en reinigen door te rouwen en vieren over het afgelopen jaar

Je ontwikkelt dit jaar eens geen griep rondom de kerst. Met andere woorden vergroting van je weerstand. Fysiek, mentaal en spiritueel.

 

1 dag retraite voelt als een week vakantie

 

vrouwen in het Lichtcentrum Reiki Masters

Wanneer is de retraite?
De retraite is op de  winterzonnewendedag december,  op zaterdag december en op zaterdag  januari 20.. . Dus rondom de Rauhnachten ( heidense benaming) van de 12  Heilige Nachten.
Thee vanaf 10 uur
Van 10.30 tot 16.30 uur.


Waar is de retraite ?

In het prachtige uitstekende bereikbare Lichtcentrum Amsterdam (op de aangeklikte webpagina naar beneden scrollen). Gratis parkeren en uitstekend bereikbaar, ook met het OV. Het sfeervolle Lichtcentrum heeft een boomgaardje waar we o.a. het vuur zullen ontsteken.

 

Voor wie? 
De winterretraite is er niet voor iedereen. Ze is speciaal voor healers in ruime zin van het woord zoals Sat Nam Rasayan healers, priesteressen, mediums, Reiki Masters, lichaamsgerichte therapeuten, artsen, access bars en reconnective healers,  heksen, sjamanen, tantrika’s en andere spiritueel onderlegde hsp vrouwen.

Er is plek voor maximaal 12 vrouwen.

De rust en het weten dat zowel het donker als het licht deel zijn van ieder mens. Dat dat er is en mag zijn

Winterretraite

Godin Holle, ook Perchta genaamd, als aanvoerster van de Wilde Jacht

 

 

 

Heb je al vragen ? 

Informatie en contact: info@atlasreiki.nl via contact  of via 06 40000827.

 

winterzonnewende

Nadat op 21 december de winterzonnewende is geweest, is al pril de beweging van de terugkeer van het licht ingezet. De duisternis is overwonnen, en de tijd is nu om jezelf klaar te maken voor de groeikracht die heel langzaam gaat toenemen. Het is een tijd om zaken achter je te laten en alvast schoon schip te maken voor de nieuwe zaken die straks de ruimte nodig hebben om te kunnen ontwaken. 21 december is  midwinter, de kortste dag en de langste nacht. Hierna gaan de dagen weer lengen. In deze tijd van het jaar, waarin alles dood lijkt, kom je makkelijker in aanraking met je eigen schaduwkanten en met je eigen bron. Dood en wedergeboorte liggen in elkaars verlengde.

 

In Stilte afleggen van het Oude Jaar

Aandacht voor Rouwen en Vieren van het oude. En voor intenties voor het nieuwe. Een dag met bijzonder veel stilte. Stilte is een heilzaam, vriendelijk, troostend en inspirerend proces voor en met jezelf waarbij jij zelf de regie bepaalt.

 

Zaterdag 4  januari, De Wilde Jacht en ook drie koningen
Godin Perchta en  Godin Holle worden wel aangeduid als aanvoersters van de wilde jacht, ook wel wilde heir, hemelse bende . Ze razen in de periode van 25 december tot en met 5 januari door de lucht en voeren een leger van overleden voorouders aan die de levenden helpen om de chaos en de kwade geesten van de winter te bezweren.

De Wilde Jacht kom je ook tegen als natuurverschijnsel in de aanstormende wolken die afsteken tegen de koude heldere decemberlucht. Er is niet veel fantasie voor nodig om in deze jagende vormen een wilde jacht in te zien. Om daar angst voor te hebben is als  in de Lucia-nacht waarin ieder mens in gevaar is, vooral als het die avond stormt.