Aan vele ziekteverschijnselen, zowel fysiek als mentaal, ligt er trauma aan ten grondslag.
Trauma klinkt ernstig, en de gevolgen ervan zijn dat ook. De term wordt in het Nederlands het meest gebruikt voor psychisch trauma. Verwonding van weefsel of bot heet ook trauma.
Op wat voor manier kun jij als Reiki behandelaar met psychisch trauma te maken krijgen?
– je bent zelf getraumatiseerd door ernstige of minder schokkende gebeurtenissen in je jeugd
– in je praktijk komt iemand die iets schokkends meegemaakt heeft en voortdurend niet lekker in zijn vel zit.
– een vriendin die jaren geleden een auto ongeluk heeft overleefd jaren is nooit volledig is hersteld en wil wel Reiki sessies van jou
Wat is trauma?
Een psychotrauma of psychisch trauma is psychisch letsel dat wordt opgelopen na een schokkende gebeurtenis.
Een psychisch trauma ontstaat wanneer een gebeurtenis niet kan worden verwerkt, het psychisch afweermechanisme overbelast raakt en handelen onmogelijk lijkt. Anders gezegd: iets heeft de persoon zozeer geschokt dat er onoplosbare conflicten in de psyche zijn gekomen. Dat wat er met jou is gebeurd hoeft niets eens een dramatische gebeurtenis te zijn.
Bij trauma wordt er vaak aan een ernstige gebeurtenis gedacht. Trauma is echter niet wat er met je gebeurd is. Het is wat IN jou gebeurd als een resultaat van WAT er is gebeurd met jou.
Trauma is een beperking van je capaciteit, een beperking een vernauwing in het lichaam. Een vernauwing in je mentale vermogen om in het huidige moment te reageren. Een beperking van je authentieke zelf in het huidige moment. Waar, zoals gezegd, je geen dramatische gebeurtenissen voor nodig hebt.
Het trauma komt niet door de dramatische gebeurtenis maar door het alleen gelaten worden met de gevolgen ervan. Geen veiligheid, geen bedding, geen begrip, niet gezien worden in wat jij hebt doorgemaakt. Aan onder andere heel uiteenlopende aandoeningen zoals chronische astma, fibromyalgie, leermoeilijkheden, ad(h)d, depressie, angststoornissen, kanker, artrose, verslaving, ligt trauma in de jeugd ten grondslag. Bron: Dr Gabor Mate
Zeer waarschijnlijk heb je nu al wat bijgeleerd over trauma.
Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag en daar een antwoord op te formuleren: kun je trauma behandelen met Reiki ?
De gangbare westerse medische werkwijze is:
– een diagnose stellen
– de klacht behandelen
Reiki past niet binnen het paradigma van Westerse gezondheidszorg. Reiki is geen behandelwijze die klachten behandeld. Reiki is een spirituele toepassing. Een Reiki behandelaar stelt geen diagnose en geeft een sessie aan een heel mens inclusief ziel, geest en lijf, en niet aan de klacht.
(lees ook https://atlasreiki.nl/hoe-helpt-reiki/ of https://reikiinmedicine.org/wp-content/uploads/2014/11/How_can_Reiki_Help_you_DUTCH.pdf
Met andere woorden: in tegenstelling tot de oppositionele benadering van de reguliere geneeskunde, die een interventie toepast om gericht een probleem tegen te gaan, richt Reiki healing zich niet rechtstreeks op symptomen of aandoeningen.
Wat is nu het antwoord op de vraag: “Kun je trauma behandelen met Reiki ?”
Kun je trauma behandelen met Reiki ? NEE
Maar als je nu vraagt: Heeft het zin Reiki behandelingen te geven aan jezelf, of je client met ‘onverklaarbare klachten’ of een vriendin die een autoongeluk heeft overleefd als je/ zij de gevolgen van trauma achter je/ zich wil laten ?
Is mijn antwoord : JA ! Zeker doen.
Verbeter de kwaliteit van je leven. En leef gelukkiger en gezonder door achter je te laten wat er is gebeurd IN jou als gevolg van trauma. Reiki behandelingen gaan daar zeker aan bijdragen. Maar niet zomaar. Vandaar de studiedag rondom dit thema.
Wil jij beslagen ten ijs komen wat betreft trauma en Reiki, voor jezelf en voor de mensen om je ?
Op 17 september is er een tweede Atlas Reiki verdiepingsdag om meer te leren over wat belangrijk is als je omgaat met mensen met trauma . Wat je wel kunt betekenen voor de gevolgen van trauma die voor jou, en of voor je cliënten spelen.
Leave a reply