hoe geef je een Reiki behandeling zonder gehechtheid aan het resultaat ?

hoe geef je een Reiki behandeling zonder gehechtheid aan het resultaat ?

Een van de grondprincipes van Atlas Reiki

Atlas Reiki is door mij opgericht en onder deze noemer geef ik een twee jarige Inwijdingsweg voor spiritueel ontwikkelde vrouwen, waaronder Reiki Masters die meer willen. Deelneemsters zijn veelal hoogsensitieve ondernemende vrouwen die aanvoelen dat structuur, bedding en kader hen verder helpt.

Een van de pijlers, van de grondprincipes, die ik de deelneemsters in mijn trainingen overbreng is handelen zonder te handelen, ofwel Wu Wei. Met dit blogartikel probeer ik begrip van wat Wu Wei is te vergroten.

Nicola Romme op de Atlas Reiki behandelbank (1280x808)

Wat is Wu Wei?

Wu Wei betekent letterlijk “handelen zonder te handelen”.
Wat is handelen zonder te handelen? Het is een uit de Tao afkomstige grondstelling die gaat over weten wanneer wel te handelen (dat wil zeggen actief op te treden) en wanneer NIET te handelen. Je kunt dit uitleggen als “niet handelen tegen de aard der dingen in” of “het handelen zonder gehechtheid aan het resultaat”. Onderstaand gedicht over een kok die door jarenlange beoefening is gaan zien met iets anders dan zijn ogen, verduidelijkt waar het over gaat. Het gedicht:

De kok van vorst Wen Hui

De kok van vorst Wen Hui was een os aan het slachten.
Hij strekte zijn hand uit en daar viel een schoft, hij zette zijn voet neer,
gaf druk met zijn knie, en de os viel uiteen.

Fluisterend als een lentebries deed zijn scherpe mes zijn werk.
Ritme! Het juiste moment! Als een heilige dans,
als een landelijk liedje, als oeroude harmonieën!

‘Goed werk!’ riep de vorst uit, ‘Uw methode is vlekkeloos!’
‘Methode?’ zei de kok, terwijl hij zijn mes terzijde legde,
‘ik volg slechts het Tao, alle methoden te boven!

Toen ik begon met het slachten van ossen zag ik de hele os als één geheel voor me.
Na drie jaar zag ik dat geheel niet meer. Ik zag de afzonderlijke delen.

Maar nu zie ik niets met mijn ogen. Mijn hele wezen neemt de os in zich op.
Mijn zintuigen zwijgen. De geest, vrij om zonder plan te werken, volgt zijn eigen instinct.
Geleid door natuurlijke lijnen, geheime openingen, verborgen ruimtes,
vindt mijn mes zijn eigen weg. Gewricht noch bot hakt het stuk.

Tussen de gewrichten zijn openingen en het lemmet is dun en scherp:
Als deze dunte die opening vindt heeft ze ruimte genoeg!
Ze beweegt als een lentebries! Daarom is dit mes al negentien jaar lang
zo scherp alsof het pas geslepen is!

Het is waar, soms stuit ik op taaie gewrichten. Ik voel het
bij voorbaat en ga langzaam te werk, kijk nauwkeurig, houd mijn mes tegen,
het beweegt bijna niet, en baf! – het stuk valt eraf
en landt als een brok klei op de grond.

Dan trek ik het lemmet terug, ik sta stil en laat de vreugde van het werk
in me bezinken. Ik maak het mes schoon en leg het weg.’

Vorst Wen Hui zei:‘Dat is het! Mijn kok heeft mij getoond hoe ik moet leven!’

Tswang – tse

tao Atlas Reiki

Hoe kun je al Reiki beoefenaar Wu Wei toepassen?

Voor mij geeft het gedicht en zeker ook de dichtregel “De geest, vrij om zonder plan te werken, volgt zijn eigen instinct.” heel goed weer dat de kok Wu Wei toepast.

Van Kimiko Koyama sensei, de meest invloedrijkste japanse Reiki Master na Usui sensei, is de bekende uitspraak  “: Laat een Reiki beoefenaar zijn als een priesteres ( v/m) De Reiki beoefenaar die is als een priesteres, vertrouwt op de hemel, en laat zich leiden door de kami. ” Ze roept ook op tot Wu Wei.

 

Wat kan helpen, hoe kun je leren werkelijk Wu Wei toe te passen binnen je Reiki beoefening ?

Met Reiki beoefening bedoel ik o.a. meditatie, Reiki zelfbehandeling, het behandelen van iemand anders (delen van Reiki), en het delen van inwijdingen. Een aantal dingen kunnen helpen om het ‘handelen door niet te handelen’ onder de knie te krijgen en uit te breiden:

  • De standaard handposities heel erg goed kennen (zonder dat je deze ‘moet’ toepassen) Je kent dat grid door en door en hebt het talloze malen toegepast
  • Aandachtig zijn
  • Reiki het werk laten doen
  • Niet een uitkomst willen
  • Niets willen oplossen
  • Niets visualiseren
  • Waarnemen en ervaren wat er is
  • Veel intense rituelen doen
  • Zelfkennis


Een niet Reiki voorbeeld van Wu Wei

Tijdens een ritueel in mijn doorgaande groep drumde Eiða . En op andere momenten in dat dag durende ritueel temidden van de natuur, bespeelde ze een Native American fluit. Na haar te complimenteren met haar mooie muziek appte ze: ik zal jullie wat verklappen : ik heb niet echt ritmegevoel. Daarom vraag ik de drum om te spelen…. en dat doet de drum dan. De drum geeft alles aan. Ik ben het instrument van de drum en de drum leert mij spelen. ..

Ik zag meteen de parallellen met Atlas Reiki. Laat Reiki het werk doen en jij, jouw lijf, geest, ziel, is het instrument van Reiki.

We gingen er nog even op door en Eiða schreef: Het is moeilijker  dan je denkt. Want ik moet me constant afvragen of ik wel naar de wens van het instrument speel….constant ego en intellect  proberen uit de schakelen.…. het is vechten, luisteren, voelen, en dan ook weer het evenwicht proberen te vinden tussen dat…. want mijn fluiten mogen best gebruik maken van mijn ervaring en kennis….. maar ik moet zorgen dat ik niet het omslagpunt over ga en dat mijn ervaring gaat spelen  …… en dat ik binnen dat grensgebied blijf….

Juist Eiða, dacht ik. En dit is ook helemaal van toepassing als je Reiki deelt. Dit is waar mijn trainingen over gaan !

Kom je proeven?


Naast Wu Wei is voor Atlas Reiki belangrijk: polytheïsme (verscheidenheid aan godinnen en goden), animisme ( alles is bezield waaronder de boom, de behandelbank, de plek waar we werken etc etc), opmerken en waarnemen ( Vipassana), de zoektocht en verbinding met sjamanistische spiritualiteit van de voorouders wonend in de Lage Landen (Seidr), contemplatie (Sat Nam Rasyan healing), en de Godinnenculturen van tienduizenden jaren geleden. Relational Precense , the Art of Feminine Precense, de kracht van je Baarmoeder als toegang tot het universum, priesteressen zijn, rituelen, sharing komen ook aan bod. Mocht je zin hebben eens wat te ervaren ben je welkom op een Proefdag. Er is er een op 7 juli. En een op zaterdag 25 augustus.

Leuk als je reageert

Om te reageren scroll je een stukje naar beneden. Ik hoop dat dit blogartikel je meer inzicht heeft gegeven, of je nieuwsgierigheid heeft geprikkeld. Ik vind het leuk om je reactie te lezen, en andere lezers evenzo. Scroll naar beneden en reageer.

Related Posts

Leave a reply