Wat is een vuurloop ?
Een vuurloop is een diepgaand magisch ritueel waarbij je de gelegenheid hebt om over brandende hete kolen heen te lopen. In uiteenlopende culturen op de heel Moeder Aarde bestaan vuurloop rituelen. Vaak – maar in het Westen lang niet altijd – zijn ze bedoeld als uiting aan respect voor iets dat groter is dan wij.
Mensen nemen deel aan een vuurloopritueel om het godinnelijke te ontmoeten, om je onoverwinnelijk te gaan voelen, om je energiebanen op te schonen, om de vuur spirits te leren kennen, om meer passie en vertrouwen in het leven toe te laten, als eerbetoon aan een/je Godin of God, als traditie, als inwijding, rite de passage. Zoveel redenen om zoiets enorm spannends aan te gaan.
Er zijn mensen die een rationele verklaring zoeken waarom vuurlopen kan. Mijn stelling is dat het NIET kan, met je blote voeten over brandende kooltjes. En we doen het wel. Daarom heet het MAGIE. De beleving, de ervaring, is transformerend. Onze oerstaat van zijn, onze ziel wordt gevoed.
Vuurlopen in vele culturen
In allerlei culturen over de hele wereld worden er van oudsher vuurlopen of vuurdansen gehouden. Al sinds mensenheugenis zijn er het voorjaar vuurlopen in Bulgarije en in Griekenland.
Hier een filmpje van een enerverende Bulgaarse vuurloop:
Een toegewijde Japanse vuurloop:
6 april 2018 was ik voor de vijfde keer ceremonieleider van het vuurloopritueel
Jaarlijks begeleid ik een vuurloop ritueel voor mijn vaste doorgaande groep. Ik merk dat ik trots ben op hoe ‘mijn’ vuurloop rituelen verlopen. In Nederland en België worden ze vaak in een paar uur afgeraffeld, wordt er achteloos slasaus over de houtstapel gegooid, mensen opgezweept door bijvoorbeeld duw en trek spelletjes, veel hard getrommel, of psychologische gesprekken. Een hoog of net iets minder hoog chaka gehalte. Magie, toewijding, ziel, bezieling, traditie, zijn in deze moderne westerse vuurlopen van een paar uur heel ver te zoeken.
Bij mijn vuurloop rituelen zijn deelneemsters en vuurpriesteressen (die de speciale taak hebben het vuur te hoeden) urenlang bezig met de plek waar het vuurlopen plaatsvindt te verfraaien en af te bakenen. Gezamenlijk bouwen we een prachtige stevige houtstapel.
En daarmee creëren we een nog betere bedding om diep het ritueel in te gaan. In onze vuurlopen wordt enkel gebruik gemaakt van materialen uit de natuur in de vuurstapel. Geen kranten, maar gedroogd riet, varens, denneappels en ander tondel. Het vuur wordt zonder lucifers of aansteker ontstoken.
Fysieke arbeid in een omgeving waar alle natuurelementen volop aanwezig zijn helpen ons ons ego los te laten en ons met elkaar en met het Ongeziene te verbinden.
Een sterrenwereld vuurloop
Dit jaar viel het vuurloop ritueel samen met een te zetten stap/uitdaging in de Sterrenwereld.
Een verkorte uitleg van de sterrenwereld: daar helemaal boven op de berg, daar waar de lucht heel ijl is. Waar de Kluizenaar, naar binnen gekeerd, afgezonderd, zich ophoudt. In de Sterrewereld ben je Eén met alles, het is de gemanifesteerde wereld. Niet echt een plek van vuur zou je denken.
Als je het vele ophitsen van mensen ziet op youtube filmpjes in westerse vuurlopen (niet de filmpjes hierboven), of wel eens een vuurloop meemaakt, zul je het niet vreemd vinden dat er wat verontrustende gedachten door me heen gingen juist voordat het vuurpad gereed zou zijn en alle deelneemster stil op een matje lagen rondom het vuur. Mediterend, naar de komst van de sterren kijkend. Zou er direct wel iemand lopen over het vuur vanavond?
Twijfel mag er zijn maar was zeker niet nodig: alle vrouwen zijn gelopen over het vuur. Zonder details te verklappen: het werd zelfs een soort vuurdansen. We hebben het fenomeen vuurloop weten op te rekken. Nog sacraler, nog magischer. Volkomen zonder ophitsing. (Die er al nooit was bij mijn vuurlopen.)
Ben jij nieuwsgierig naar iets wat onmogelijk lijkt?
Wil je ook een vuurloop ritueel op een zachte manier meemaken? Ik geef me op
Scroll naar beneden en reageer
Wat vind je van dit blogartikel? Laat het weten door te reageren hieronder. Ik vind het leuk om te weten en de andere lezers van dit blog ook, dat weet ik zeker. Heb je een vraag, stel deze. Jouw vraag boeit ook de andere lezers van mijn blog. Scroll een beetje naar beneden, daar is ruimte voor je reactie.
Leave a reply