Hoe kies je een goede Reiki behandelaar?

Hoe kies je een goede Reiki behandelaar?

Je wilt Reiki sessies, je hebt ontspanning en balans nodig. Je hebt van een collega, je moeder of buurman gehoord dat zij veel baat hebben gehad bij Reiki behandelingen. Wat nu ? Hoe vind jij een Reiki behandelaar die goed en betrouwbaar is ?

Hoe kun je weten of een Reiki beoefenaar betrouwbaar is en goed opgeleid?

Er zijn binnen Reiki geen standaarden. Iemand die een Reiki 1 cursus gedaan heeft kan meer training hebben ontvangen dan iemand die zichzelf Reiki Master noemt. De waarde van een Reiki certificaat is dus verre van eenduidig. Voor mensen die Reiki nog niet kennen is het daarmee ongelooflijk lastig om te weten wie gekwalificeerd is. En voor Reiki beoefenaars is het niet makkelijk hun geloofwaardigheid aan te tonen.

Nu Reiki certificaten niets waard blijken te zijn, waar kun je dan op letten als je Reiki behandelingen wilt nemen?

En de Reiki behandelaar, wat kan zij communiceren, opdat iemand zich veilig genoeg zal voelen om Reiki een keer te proberen

 

Aanrader 1

Besef dat je alle recht hebt op een Reiki behandelaar die je sympathiek vindt en waarvan je het gevoel hebt dat ze compassie voor jou heeft. Ga niet voor minder. Als je de Reiki beoefenaar niet mag, ga dan naar de volgende.

Aanrader 2

Stel vragen. Om in te gaan schatten of je je zult kunnen ontspannen liggend bij een onbekende op de behandelbank, vraag wat jij nodig denkt te hebben, wat er in je opkomt. Niets is gek. Jij bent klant, en daarmee koning. Een Reiki professional snapt dat vragen stellen, samen een gesprek hebben, bij zal dragen aan het vertrouwen dat je aan het opbouwen bent. Onderstaande vragen zijn een leidraad om een Reiki beoefenaar uit te kiezen.

 

reikibehandeling hoofd

Deze vragen zou je kunnen stellen over opleiding

Was je opleiding live met een Reiki Master?

Internet-, op aftstandtraining kan nooit de menselijke aanwezigheid van een gekwalificeerde Reiki Master vervangen. Laat staan hoe ze een Reiki studente spiegelt en steunt.

Wanneer ben je getraind, voor welke graad?

(Met graden wordt bedoelt Reiki 1, Reiki 2, Reiki Practitioner, Reiki Master 3). Het is optimaal als iedere Reiki graad apart is gevolgd, met ruim tijd om te oefenen voordat iemand naar het volgende niveau gaat. Een eerste graad Reiki is voldoende om Reiki behandelingen te kunnen geven.

Hoeveel uur ben je voor iedere graad getraind ?

Acht tot 12 uur training voor een groep is geschikt voor een Reiki 1 of Reiki 2 cursus. Er is veel controverse over Reiki Master opleidingen. Traditioneel werd het Reiki Masterschap slechts aan een paar toegewijde studenten onderwezen die zich al 10 jaar toewijdden aan het Reikipad, en besloeg de derde graad (Masterschap) minimaal een jaar training. Dit wordt zelden geëerd tegenwoordig. En nu onderwijzen de meeste Reiki Masters niet, en geven ze lang niet allemaal professionele Reiki behandelingen.

;h3:Overige vragen aan een Reiki behandelaar waar jij mogelijk Reiki behandelingen wilt nemen

 

Welke ervaring met Reiki behandelingen heb je ?

Heb je Reiki sessies aan mensen buiten je familie- en vriendenkring (en aan huisdieren, indien van toepassing) gegeven? Zo ja hoeveel?
Deze vraag zal helpen om de Reiki beoefenaar beter te leren kennen, en levert waardevolle informatie op. Overigens hoeft een Reiki beoefenaar niet een beroepsbehandelaar te zijn om je goede behandeling te kunnen geven. Maar als iemand zichzelf adverteert als een professionele Reiki behandelaar mag je een relevante opleiding en ervaring verwachten.

Wat gebeurt er tijdens de Reiki sessies?

Als je deze vraagt stelt aan je potentiële Reiki behandelaar is het een slecht teken als ze nu over allerlei kosmische zaken gaat praten. Waar je naar op zoek bent met deze vraag is een nuchtere beschrijving van de ervaring die je te wachten staat. Bijvoorbeeld dat je volledig gekleed op een behandeltafel zal liggen, dat de Reiki beoefenaar haar handen lichtjes op je zal plaatsen (tenzij je dat niet wil, het kan zonder aanraken met de handen in de buurt van je lichaam). Dat de Reiki behandelaar geen interventie doet. Hoe lang de sessie zal duren, dat je een puur Reiki sessie krijgt (geen vermenging van massage, kristallen, aromatherapie, etc ). Of er stilte zal zijn tijdens de sessie of misschien zachte achtergrondmuziek. En waar zal de Reiki sessie plaatsvinden? Verwacht van een professional dat ze een toegewijde behandelruimte heeft.

Wat kost een Reiki sessie en hoe en wanneer betaal je?

Prijzen voor Reiki behandelingen variëren enorm afhankelijk van de locatie, het niveau en de ervaring van de Reikibeoefenaar, en of ze is haar praktijk Reiki full-time heeft of ook een andere bron van inkomsten heeft. Blijf zoeken tot je iemand vindt waar je je ook financieel comfortabel bij bent .

In plaats van Reiki behandelingen van iemand te nemen, kun je er ook voor kiezen om Reiki zelfbehandelingen te leren geven. Dit leer je in een Reiki 1 cursus en is een eenmalige investering die een leven lang zich terugverdient.

Wat maakt jou als Reiki beoefenaar uniek?

Deze vraag is een uitnodiging aan de Reiki behandelaar om in het licht te gaan staan en te laten blijken hoe professioneel ze is.

Geeft de Reiki behandelaar zichzelf iedere dag een Reiki behandeling ?

Een dagelijkse zelf Reiki behandeling is de beste manier om ons begrip van Reiki te ontwikkelen en te verdiepen. Iemand die Reiki erkent als een spiritueel pad, en die daadwerkelijk dagelijks Reiki zelfbehandeling toepast is in staat om jou te ondersteunen met een diep vertrouwen en zelfvertrouwen. Kun je je indenken hoe anders het is als je het vergelijkt met iemand die Reiki alleen inzet als een behandeling voor anderen, of alleen als zij zich niet goed voelt? Waarom zou je een Reiki behandeling willen van iemand die Reiki niet genoeg kent en niet zelf gebruikt om haar eigen gezondheid en welzijn te beschermen en te behouden?

 

Heb de vragen paraat

Je bent van harte welkom om deze vragen uit te printen, of vanaf je smartphone te lezen, en bij je te hebben of in gedachten te te houden als je op zoek bent naar een gekwalificeerde Reiki beoefenaar waar jij veel baat van gaat hebben.

Het hoeft niet een professionele Reiki behandelaar te zijn

Je kunt een Reiki behandeling van een vriendin nemen die een Reiki cursus heeft gevolgd. Het is niet nodig een professionele Reiki behandelaar in te schakelen. Een beroepsbehandelaar heeft wel o.a. het voordeel dat je helemaal vrij kunt zijn in waar je over communiceert. Belangrijk is  dat als iemand zichzelf als een Reiki professional beschouwd, deze ook zou voldoet aan professionele standaarden.

Hij en zij

In het artikel refereer ik aan een Reiki behandelaar met ‘ze’ of ‘zij’. Je kunt hiervoor natuurlijk ook ´hij´ lezen. Overigens is 80% van de Reiki beoefenaars vrouw.

Ik vind het leuk als je reageert op dit blogartikel.

Heb je iets aan deze tips? Leuk als je het het mij, en de lezers van dit blog, laat weten. Er is ruimte voor hieronder.

 

Bij het schrijven van dit artikel heb ik losjes gebruik gemaakt van een blogartikel van Pamela Miles, te weten http://reikiinmedicine.org/clinical-practice/recipe-for-reiki-credibility/

 

 

Drs. Nicola Rian Romme is Reiki Master sinds 2002, oprichtster van Atlas Reiki. Reiki is haar beroep, ze heeft duizenden professionele Reiki behandelingen gegeven en honderden mensen opgeleid.

 

Gerelateerde berichten

Reageer